Sami Saari: Kuivaketju10:llä ja yhteistyöllä läpimurtoon

SamiUncategorizedLeave a Comment

Kaikkien rakennushankkeen osapuolien tiiviillä yhteistyöllä Kuivaketju10-toimintamallilla on edellytykset läpimurtoon kosteus- ja homevaurioiden torjunnassa. Toimintamallin kehitystyötä on tehty nyt aktiivisesti useamman henkilön voimin lähes parin vuoden ajan ja työ alkaa tuottaa tulosta.

Oulussa tehdyn peruslinjauksen jälkeen Kuivaketju10:n kehitystyöhön ovat osallistuneet useat eri rakennusalan tilaajat, suunnittelijat ja urakoitsijat, etujärjestöistä mm. RAKLI, SKOL, RT ja RALA sekä suurimmat rakennusvalvonnat sekä tietysti ympäristöministeriö. Tavoitteena on ollut muodostaa yksi yhteinen toimintamalli, joka palvelisi mahdollisimman hyvin kaikkia tahoja eri puolilla Suomea.

Kuivaketju10 on alkanut saada jalansijaa rakennusalalta ja sen tuoreimpana esiintymismuotona ovat olleet HILMAssa (julkisten hankintojen ilmoituskanava) julkaistut tarjouspyynnöt, joissa on esitetty Kuivaketju10-toimintamallin käyttö pakollisena vaatimuksena. Kun tilaaja asettaa selkeät raamit suunnittelu- ja työmaavaiheeseen, ei tarjoajilla ole muuta mahdollisuutta, kuin toteuttaa hanke toimintamallin mukaisesti.

Nyt avatussa blogissa on tarkoitus päästää ääneen Kuivaketju10:n pilotoijat. Yhtenä tavoitteena on hyvien käytänteiden ja kokemusten jakaminen. Onnistumisten lisäksi on tietysti tärkeää tuoda esille myös mahdollisia epäonnistumisia – niistä kun oppivat yleensä kaikki. Kun jokainen kantaa kekoon oman kortensa, kaikki hyötyvät.

Pilottihankkeiden lisäksi kirjoituksia tullaan pyytämään esimerkiksi ympäristöministeriöltä, etujärjestöiltä ja muilta rakennusvalvonnoilta. Kuinka asiat etenevät esimerkiksi Paremman laadun puolesta -hankkeessa? Milloin RAKLIn tehtäväluettelot päivittyvät? Entäpä mitä kuuluu RALAn toteamalle Kuivaketju10-statukselle?

Kuivaketju10 nostaa jatkuvasti merkitystään rakennushankkeissa. Kun tilaaja vaatii sen käyttöä koko hankkeessa, ei tarjoajalla ole muuta mahdollisuutta kuin opetella siihen. Se taho, joka toimintamallin parhaiten sisäistää, tulee olemaan vahvoilla.

Blogia seuraamalla pysyt aallonharjalla. Blogi tulee olemaan postituslistan lisäksi pääasiallinen tiedotuskanava Kuivaketju10:iin liittyvissä asioissa, esimerkiksi ohjekortiston päivityksistä kerrottaessa. Yhdessä edeten asioita on mahdollista viedä eteenpäin. Yksin kukaan ei kosteus- ja homeongelmaa voi ratkaista.

Sami Saari
Projektipäällikkö
Oulun rakennusvalvonta

P.S. Kuivaketju10 on teemana 22.9. Ympäristötalolla Oulussa järjestettävässä messuseminaarissa. Tarkemmat tiedot ja ilmoittautuminen bit.ly/syksy2016. Seminaari on maksuton!

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.