Juho Kess: Kuivaketju10 alan yleiseksi toimintatavaksi

SamiUncategorizedLeave a Comment

Kuivaketju10-toimintamallia on testattu ja otettu käyttöön useissa rakennushankkeissa osana Paremman laadun puolesta -hanketta. Hankkeen päätavoitteena on parantaa rakennus- ja kiinteistöalan laatua. Kosteudenhallinta on yksi testattava laadun osa-alue tässä ATL:n, RAKLI:n, RT:n ja SKOL:n ja RALA:n kokoamassa yhteishankkeessa. Laatupilotit ovat vielä alkuvaiheessa, mutta jo saadut kokemukset ovat olleet kannustavia. Toimintamallin ansiosta on tunnistettu ja torjuttu riskejä, jotka todennäköisesti muuten olisivat päässeet toteutumaan.

Pilottihankkeiden perusajatus on osoittaa, että toimintamallit ovat hyviä ja niiden käyttöön kannattaa kaikkien rakennushankkeen osapuolien näkökulmasta panostaa. Jatkotavoitteena on luonnollisesti tehdä hyvistä käytännöistä alan normaali toimintatapa. RAKLI päivittää parhaillaan urakkasopimusmalleja sekä rakennuttamisen, suunnittelun, pääsuunnittelun ja valvonnan tehtäväluetteloja. Asiakirjamalleihin on viety sisään Kuivaketju10-toimintamallin mukaisia toimintatapoja. Näin toimintamallin mukaista kosteudenhallintaa toivottavasti saadaan hankkeisiin mukaan myös silloin, kun tilaaja ei sitä osaa erikseen vaatia.

Muutos on hidasta, ja siksi tilaajien on varmasti vielä pitkään erityisesti vaadittava ja vahdittava laadun tuottamista. Kosteudenhallinnan osalta Kuivaketju10 on helpoin ja paras työkalu. Kuivaketju10:n käyttäminen alkaa aina tilaajan päätöksestä. Ketjun ensimmäinen lenkki on tilaajan päätös toteuttaa hanke toimintamallin mukaisesti ja vaatia hankkeen lopputuloksena Kuivaketju10:n vaatimukset täyttävää rakennusta. Kestävän ketjun edellytykset on varmistettava jo hankesuunnitteluvaiheessa. Projektiohjelmassa tilaaja asettaa realistiset aikataulut suunnittelulle, toteutukselle ja käyttöönotolle. Suunnittelun ja rakentamisen valmistelussa tilaajan on muistettava edellyttää sekä suunnittelijoilta että toteuttajilta Kuivaketju10 toimintamallin mukaista toimintaa. Kuivaketju10:n mukaisissa hankkeissa tilaaja myös nimeää kosteudenhallinnan kokonaisuudesta huolehtivan kosteuskoordinaattorin.

Tilaajien ja rakennuttajien ohella kannustan myös rakennuttajakonsultteja, suunnittelijoita ja urakoitsijoita perehtymään Kuivaketju10-toimintamalliin. Kosteudenhallinnan osaamisesta tulee yksi keskeisimmistä arvioitavista osaamisalueista rakennushankkeen osapuolia valittaessa, kun nollaenergiarakentamisen vaatimukset ja monipuolistuvat käyttäjien tarpeet tekevät rakennuksista kosteusteknisesti entistäkin riskialttiimpia. Viime kädessä vastuu turvallisuudesta, terveellisyydestä ja laadusta on rakennushankkeeseen ryhtyvällä, joten Kuivaketju10-referenssejä varmasti arvostetaan tulevaisuudessa. Osaaminen on kuitenkin lopulta aika pieni haaste. Isoin ja olennaisin askel on asenteiden ja työkulttuurin muutos. Laatua vaatimalla se onnistuu.

 

Juho Kess
Projektipäällikkö
RAKLI ry

Jaa artikkeli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.